Keso yoghurt

KATEGORI: Mat | 2014-09-30 / 20:57:47
Som jag skrev en dag så provar jag mejeriprodukter igen och ville självklart prova denna nyhet från Arla:
 
Har ni provat denna? Vad tyckte ni?
 
Jag valde mellan att köpa denna eller den som är smaksatt med hallon, men eftersom den med smak innehåller socker så fick det bli den naturella.
 
Om jag är imponerad och såld? Nja, förstår inte riktigt skillnaden på denna och den vanliga keson. Ska det här vara keso blandat med yoghurt? Det var så jag förstod det i alla fall, och då känner jag att den borde vara extra krämig och mumsig. Men helt tvärtom tyvärr, jag tycker denna kändes torr. Kändes som att dom där klumparna fastnade överallt och man fick kämpa.
 
Tur att jag hade två satsumas också, för det var nästan som att jag behövde äta satsumas samtidigt för att få saften från dom och lyckas svälja ner allt. Som sagt, inte imponerad. Tyvärr en besvikelse. 
 

Intensiva dagar

KATEGORI: Familjelivet | 2014-09-29 / 20:20:00
Måndag,  ny vecka som verkar bli väldigt intensiv.
 
Igår trodde jag nästan att det skulle bli vab idag, men barnet piggnade till sig så det blev jobb. Dagen var väl sisådär mående mässigt för mig. Redan igår började min mage bråka och var väldigt besvärlig fram till lunch idag (fick Dimortabletter av min kollega då), ni slipper detaljer men kan ju avslöja att varken mat eller dryck höll sig där det skulle. Jag vet inte exakt vad det beror på, men tänker skylla på mig själv. I veckan har jag provat lite mejeriprodukter igen, skulle kunna vara det. Eller så sa magen totalt ifrån eftersom jag åt godis i lördags och redan igår hade jag en del besvär. Jag har gått ifrån mina kostprinciper några gånger senaste veckorna så tar det stenhårt. Magen och kroppen säger ifrån. Ändå väljer jag att prova lite mer mejeriprodukter. Kanske bara var godiset....? Vill ju så hemskt gärna få prova alla nyheter som kommit både keso- och kvargväg. Bråkar magen imorgon igen efter mitt planerade Kesomellanmål så blir det inga  mer mejeriprodukter. Har ju hållt mig borta från dom länge och inte haft några besvär med magen. Synd när kroppen får lida för ett dumt huvud.
 

Efter jobbet blev det löpning i form av 64 minuter intervaller (eftersom lunchen hade fått stanna kvar) Absolut det löppasset som jag ogillar mest! Haha. Men variation är bra, och allting ska ju inte vara en dans på rosor heller.
 
Sedan var det bara att pallra sig till affären för storhandling och hem och laga mat. Middagen bestod av fullkornsris stekt i vitlök och chili  med riven morot och zucchini och chili con carne till det. Kanske inte snällaste maten till magen just idag. Haha.
 
För min del är det jobb som gäller hela veckan, självklart sex träningsdagar också som just denna vecka ska kombineras med logopedbesök med K, utbildning/kurs, möte med LSS-handläggare inom kommunen angående K och samrådsmöte på Ks skola. Jag har att göra så att säga.
 
Hur ser eran vecka ut?

Ugnsstekt lamm

KATEGORI: Mat | 2014-09-28 / 18:03:17
Ugnsstekt lamm med ugnsrostad potatis, kålrot och morötter.
 

Bara för att man vill gå ner i vikt så behöver inte maten man äter vara tråkig. Om det vore så skulle jag aldrig klara av det. Allting handlar om en sund kosthållning, våga tänka lite nytt och prova sig fram.

 

Jag försöker se till att göra om mina ”gamla maträtter” till nyttigare varianter. Det är bara att byta ut "de värsta bovarna" i maträtten till något nyttigare alternativ. Se till att göra det lite gott med kryddor. Örter, vitlök och många andra kryddor ger fina smaker!

 

Tillslut lär man sig och då blir det inte alls svårt att tänka i de banorna. Behöver man lite tips så är det bara att kolla runt på olika bloggar och Instagram. Våga fråga och vara nyfiken!


Söndagsträning

KATEGORI: Träning | 2014-09-28 / 14:50:43
Av rubriken, söndagsträning skulle man ju nästan kunna tro att jag legat på den lata sidan men det vill jag nog inte påstå.
 
Efter frukosten gav jag och barnen oss ner till gymmet. Jag är sjukt tacksam till den som kom på det här med barnpassning på gymmet, en fördel dessutom att mina barn älskar att vara där.
 
För mig blev det först uppvärmning på crosstrainern innan jag körde ett av mina helkroppspass. Idag körde jag lite tyngre och färre repetitioner och väldigt lite vila emellan övningarna bara för att kunna hinna med alla övningar innan det var dags för 55 minuter spinning. Ni ser, inte den lataste träningen idag. Jag försöker att hinna på ett av spinningpassen under helgen och kombinera det med ett av mina styrkepass.
 
Ser spinningen som en fördel för min löpning. I spinningen tränar man upp konditionen bra samtidigt som man tränar upp musklerna i benen.
 
Hur ser eran träningssöndag ut?

Kärlek för själen

KATEGORI: Allmänt | 2014-09-27 / 17:51:33
Jag älskar att vakna utan planer och kunna ta dagen lite som den kommer. Efter frukost och morgonbestyr brummade jag och mina kiddos för att hämta Emelie och sedan vidare till Kista för lite shopping.
 
För mig blev det lite vanliga tröjor bara. När man går ner så mycket i vikt så har man inte mycket kläder som sitter som man önskar. Och chocken att inse att vissa tröjor behövdes köpas i storlek XS och S är svårt att inse.
 
När  ungarna insåg att det fanns Turtleströja i mammas storlek var det en självklarhet att mamma skulle införskaffa sig en sån.
 
Försökte flera gånger ta en snyggselfie men alltid var det någon som stod i vägen.
Haha!
 
Måste medge att jag har softa kiddos. Inte alltid underbart att shoppa med barn. Och tanken imorse på att åka till Kista en löningshelg var lite skrämmande. Min äldsta har ju både ADHD och Asperger, men båda ungarna skötte sig så himla exemplariskt idag så ska inte klaga. Självklart lite snorande och rullande på golvet. Men hellre det än skrikande och gråtande bråkande barn. Sånt skulle mina aldrig hålla på med. Tack och lov! Sen var det nog till en fördel att vi åkte in ganska tidigt innan alla andra vaknade till. Självklart belönas man och båda fick köpa nya kläder. Blev även lunch och yoghurtglass, mums!
 
Nu ska vi ligga hemma framför en film efter en tacomiddag mätta och belåtna.
 

Helgfrukost

KATEGORI: Familjelivet | 2014-09-27 / 09:00:53
 
God morgon!
 
Idag har jag och barnen tagit en lång mysfrukost. Vi hade en mini buffé med gröt, smörgås, olika frukter, grönsaker, ägg, juice, proviva och tända ljus. Det gäller att ta tillvara på de lugna stunderna när vi annars lever så hektiska liv. Den här helgen har vi ganska oplanerad, väldigt ovant för att vara oss så riktigt skönt! Ta dagen som den kommer.

Fredagsmys - Den nyttiga varianten

KATEGORI: Allmänt | 2014-09-26 / 19:51:37
Jag har varit ett stort offer för snacks såhär på fredagskvällen. Mysa i soffan framför en film och få tugga på något gott. Känner ni igen er? Tur att man kan vara lite påhittig!
 
Proteinbar klippt i små bitar i en liten skål. Vill man inte bara ha en smak kan man klippa sönder flera och göra flera färdiga "godispåsar".
 
Önskar er alla en trevlig fredagkväll och helg!

Ny design

KATEGORI: Allmänt | 2014-09-26 / 19:38:41
Fått upp en ny design här som ni ser. Känns skönt med lite färskare bilder. 
 
Tackar www.kindofjulia.se för den nya designen. 

Gott och nyttigt

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-26 / 05:44:00
Jag älskar havregrynsgröt och att pimpa den på alla möjliga sätt och vis. Både müsli och gröt går ju att köpa med massa blandningar av både nötter och frön. Dock brukar dessa vara svindyra och inte glutenfria.
 
Jag brukar göra min egen blandning, minst lika god och garanterat nyttig! Det är inte svårare än att ta en stor burk och hälla i en förpackning havregryn och bara lassa på med önskade nötter och frön.
 
 
Igår gjorde jag en ny blandning och i den hade jag bland annat havregryn förstås, pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, chiafrön,  osötade  mandlar och eftersom jag tyckte att grötblandningen som jag köpte från Renée Voltaire blev för dyr i drift och inte mättade lika bra som havregrynsgröt så hällde jag i den också. Så är det bara att röra runt och använda och koka upp som vanligt. 
 

Löpning, intervaller

KATEGORI: Löpträning | 2014-09-25 / 21:17:00
 
Med regn och rusk får man vara envis. Idag var det springdag och när jag har bestämt mig så kan ingenting stoppa mig. Känner inte att jag kan låta vädret börja bestämma över min träning och löpning.
 
Lager på lager och rätt typ av kläder så går det! Regn och rusk idag men jag gav mig ut på mina 64 minuter intervaller. Blött blir det! Men man mår ju jäkligt bra efteråt! 

Samsung Galaxy Tab 4

KATEGORI: Livsstilsrådgivare utbildning | 2014-09-24 / 18:49:26
Idag kom min lilla present som jag köpt till mig. Så småningom kommer jag börja med att ta emot kunder och för att underlätta arbetet vid möten så fick det bli en padda. Jag är sjukt nöjd med min Samsung Galaxy Note 3 som jag har som mobil så varför bryta ett vinnande koncept? Även paddan fick alltså bli en Samsung. 
 
Jag hoppas att vi kommer ha mycket glädje av varandra. För att inviga min skönhet så skriver jag från den nu.
 
Samsung Galaxy Tab 4

Hemmagjord osötad äppelmos

KATEGORI: Frukost | 2014-09-24 / 06:09:31
Hemmagjord osötad äppelmos som jag fått en kollega. 
Perfekt på frukostgröten.

Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

KATEGORI: Löpträning | 2014-09-23 / 11:01:02
Idag stod det långdistanslöpning på schemat. När jag hade klätt på mig och precis skulle gå ut kikade jag lite snabbt på termometern. 3 grader. Ajdå.
 
Jag tog tag i löpningen på allvar först i våras/somras. Förra hösten "sprang" jag lite, men sen blev det för kallt. Och när det var kallt och jag var ute hade jag collegetröja. Men känns inte som det optimala löpplagget?
 
Fick snabbt springa ner och även dra på mig min undertröja (som är i funktionsmaterial så anpassad för löpning) och på den min löpartshirt och även en långärmad träningströja. Och vantar på det.
 
Min fundering nu är. Hur klär man sig bäst när kylan börjar komma och man ska springa ute? Jag vill inte börja springa på bandet nu.
 
Idag blev det 14,5 km löpning, de första kilometrarna höll jag ändå på att frysa ihjäl. Sen började det regna också. Det blåste, stormbyar (nästan), sen kom en regnbåge och sedan solsken och då tyckte jag att temperaturen började bli lite behaglig på gränsen till för varmt (drog ner dragkedjan på tröjan lite). Vad ska jag köpa för plagg? Hur ska jag klä mig? Hur gör jag när snön kommer? Hur funkar det med löpskorna i snön? Vantar i funktionsmaterial? Vad mer? Hur klarar jag av att springa i minusgrader? Hoppas någon vänlig själ läser detta och kan hjälpa mig lite.
 
Kanske att jag kommer ge mig och springa på bandet istället om det är världens snöstorm. Men eftersom jag tränar inför en halvmara och vill vara i bra form och få en bra tid så vill jag inte lägga löpningen åt sidan under vintern. Och hur blir det att springa 2 mil på ett löpband? Fast känner jag mig själv blir jag ju inte förvånad om jag springer efter snöplogarna i vinter! Vinnarskalle!
 
 Uppladdningsfrukosten imorse.
Havregrynsgröt med hemmagjord osötad äppelmos, knäckebröd med
leverpastej och kalkon, kaffe och kiwi.
 
 

On the go tips - Chia bowl

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-22 / 20:20:00
 
I lördags hade jag med mig en Chia bowl från Renée Voltaire till förmiddagsfikat på jobbet. Har ni smakat den? Som ni ser på bilden så hade jag med smak av hampa, raw kakao och gojibär. Den är väldigt smakrik, som alla de andra produkter som jag provat från just Renée Voltaire. Starka tydliga smaker. Dock är de ganska dyra, denna betalade jag 39:- för.. Fast med tanke på att det är ekologiskt, en "On the go" produkt och bra ingredienser så tycker jag väl att priset är ok. Men ja, det blir ju inte ekonomiskt. När jag gjorde en stor beställning från shopen en dag så tog jag denna och en annan smak bara för att komma upp i pris och få fri frakt. Haha, typiskt mig!
Denna är väldigt praktisk också. Du häller bara i 3/4-1 dl varmt eller kallt vatten och rör om och låter stå ett tag. Så ja, en perfekt "On the go" produkt!
 
 

Baksmällan

KATEGORI: Familjelivet | 2014-09-22 / 13:13:32
Då var jobbhelgen över. 36 timmars jobb. Jag är sjukt glad att barnens skola och förskola hade stängt idag så man slapp dra sig upp så tidigt.
Efter de senaste helgerna som jag har jobbat har jag verkligen känt mig bakis dagen efter, kännt mig som en zombie och ser nog inte direkt vacker ut heller. Allra helst hade jag velat lägga mig i soffan och spenderat hela dagen där. Men samtidigt så känner jag, är det verkligen där jag kommer få mina krafter ifrån? Jag vet ju själv vilken energikick jag får av träningen. Tack och lov för barnpassning på gymmet dagar som denna, och tack och lov att båda barnen tycker att det är bland det bästa som finns att få hänga där.
 
30 minuter på crosstrainern och ett helkroppspass. Känner mig som en ny människa.
 
Nu mellanlandar jag och barnen hemma en sväng med lunch och dusch innan det är dags för logoped för K och sedan väntar storhandling. Dessa lediga dagar är alltid så fullbokade.
 
 
Hur har eran helg varit?

Planering, A och O

KATEGORI: Inspiration | 2014-09-21 / 21:14:00
Var tredje helg jobbar jag. För mig handlar det inte om bara vanliga arbetsdagar, på fredagen börjar jag 12 och jobbar till 20.45. Lördag och söndag är 7-20.45. Verkligen HELA helgen. Men för mig är det ingen ursäkt att "lägga livet på hyllan" under tiden. Jag jobbar mycket, det gör jag alltid. Och för att hinna och lyckas med allting så handlar det om planering. Jag får packa med mig massa matlådor och bra mellanmål.
 
Jag har 90 minuter rast per dag (lördag och söndag) så en av dagarna ser jag till att ha planerat in min korta löptur under veckan (40-60 minuter) och den andra dagen brukar jag ta en lugn promenad på ungefär en timme "ner på stan" för att rensa skallen lite. Det är guldvärt, mitt jobb är nämligen väldigt krävande psykiskt.
 
Mina kollegor tycker att jag är galen, helt tokig. Och visst kan jag väl förstå dom. För när det väl börjar bli dags för rast så är det inte många gånger som man faktiskt är sugen på den där löpturen. Men jag gör det ändå, för jag vet hur skönt det kommer att kännas efteråt. Och att jag är värd en klapp på axeln.
 
Känslan att komma hem på söndagkvällen. Kan ni tänka er? Bara få lägga sig i soffan eller sängen och dra av sig stödstrumporna efter en lång helg. Samtidigt veta att man gjort bra ifrån sig.

Kalorier, att räkna eller att inte räkna

KATEGORI: Kost | 2014-09-20 / 09:02:00

Fick en fråga om det här med kalorier, och om jag tycker att man ska räkna kalorier eller inte. Jag tycker att det är bra att ha en uppfattning om VAD och HUR MYCKET/LITE man faktiskt stoppar i sig om dagarna. Om man väljer att lägga om sin kost eller om man bara är missnöjd med att ingenting händer på vågen eller med måttbandet (för hej, ni glömmer väl inte att använda er av måttbandet också?) så tycker jag absolut att det kan vara vettigt att föra matdagbok ett tag. När du för matdagbok så får du lätt en överblick på hur det ligger till, men då är det självklart viktigt att faktiskt även skriva ner allt småätande också. För även de minsta tuggorna av allting skapar ju kalorier, många bäckar små…

 

Men så tycker jag att man ska vara försiktig. Det är så jävla lätt att fastna. Jag vet, jag har varit där. Man räknar och man väger allt man äter, tillslut blir det en besatthet. Du kan inte äta allt eftersom du inte vet hur många kalorier det är. Du får svårt att äta outside-the-box, te.x ute med dina vänner eftersom du är så fast vid räknande. Det är inte värt det.

 

Så ska ni räkna, gör det till en början för att se vart skon klämmer. Men sätt ett datum, eller bestäm dig för att räkna i X antal dagar eller veckor. Sen slutar du. Om du under resans gång fastnar igen, ta och räkna ett tag men fastna inte!

 

Bild lånad från Google
 

Frukost

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-20 / 06:01:08
God morgon. Chiqpudding/gröt till frukost innan jobbet nu.
 
Recepet hittar ni under kategori frukost. Gick inte att länka på mobilen. 

Äppelchips

KATEGORI: Baka | 2014-09-19 / 18:11:00
Äppelchips
 
Dessa äppelchips är riktigt goda! Även väldigt enkla att göra, dock tar de väldigt lång tid på sig i ugnen så man får vara ute i god tid. De är väldigt söta så kan nog hjälpa till vid sötsug!
 
Det oerhört enkla receptet:
Äpplen
Kanel
Jag funderade även på att strö över kardemumma, men det blev inte av.
 
Jag körde med varmluftsugn i 75 grader. Kör du på vanlig ugn så nästan 100 grader. Skär äpplena så tunna som möjligt, läst många som hyvlat med osthyvel men jag lyckades inte förra gången jag provade. Men med en tunn vass kniv och försiktighet så går det!
Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på äpplena. Strö över kanel och stoppa in i ugnen. Man får räkna med allt mellan 2-4 timmar i ugnen, den här gången hade jag nog minst 3,5 timme. Äpplena ska bli lite hårda, tiden beror på hur tunnt man lyckats skära.
 
Hoppas det smakar!
 
 

Hemmaträning

KATEGORI: Träning | 2014-09-19 / 10:21:49
Idag har jag sjukt barn hemma, jag jobbar kväll  idag så blir inget vab eftersom mannen min hinner komma hem. Sedan så gott som flyttar jag in på jobbet fram tills 20.45 på söndagkväll, långpass på helgerna.
 
Sjukt barn hemma innebär att jag fick skippa gymmet. Men tur att det finns något som heter hemmaträning. Jag tror att många underskattar just hemmaträning. Jag hör så många säga att dom inte hinner träna eller att dom inte har råd. Alla har tid, allting beror bara på hur man väljer att lägga upp sin tid. En kvarts träning hemma hinner alla. Och träning behöver inte kosta någonting alls. Det är gratis att träna utomhus och hemma. Man behöver absolut inga avancerade grejer hemma för att lyckas. Faktiskt så räcker det gott och väl med din egen kroppsvikt, vill man öka på med vikter så fungerar det utmärkt med vattenflaskor eller gamla mjölkkartonger (då förstås de med skruvkork).
Det finns hur mycket övningar som helst att göra hemma, det är bara fantasin som sätter gränser. Annars kan man alltid fråga om tips eller Googla.
 
Första gången som jag gick ner mina 70 kilo så gick inte jag på gym. Jag gick på mycket promenader och använde både crosstrainer och motionscykel som jag hade hemma. På den tiden var jag ju mammaledig och min man jobbade mycket så då var jag den som kände att jag inte hade så mycket tid med gym, men se. Jag lyckades ändå! Och nu finns det ju även barnpassning på många gym. Just saying. Och mina barn avgudar det.
 
För mig fick det bli 30 minuters fettförbränningsprogram på crosstrainern innan jag körde igenom ett underkroppsprogram ur Paolo Robertos Träningsbibel. Sedan körde jag även olika övningar för överkroppen, som sagt.. Bara fantasin som sätter gränser.
 
 
  
 

Min kost

KATEGORI: Kost | 2014-09-18 / 18:13:24
Fick en fråga om jag inte kunde berätta hur jag äter en dag och hur min kost ser ut. Jag har funderat över ett kostinlägg, så här kommer "sanningen om min kost".
 
Det här med kost är individuellt. Hur jag äter en dag är beroende av olika saker. Vet jag att jag ska springa långt en dag så ser jag till att redan kvällen innan börja förbereda kroppen med det som jag vet att jag springer bäst på. Och hela den dagen som jag springer utgår jag från det när jag äter. Springdagar brukar innebära lite mer kolhydrater än annars. Då kanske det blir en middag med pasta (glutenfritt) eller kanske en extra skål havregrynsgröt (oftast blir det det kvällen innan).
 
De dagar som jag styrketränar äter jag som vanligt, lägger dock in lite mer protein. Detta oftast i form av en proteinshake eftersom det är så otroligt lätt att ha med sig. Hade jag kunnat hade jag ätit kvarg och keso.
 
Jag älskar frukost som jag så många gånger tjatat om, men ja jag är en riktig frukostmänniska. Jag äter ungefär var tredje timme, för det är det min kropp mår bäst av. Det är ingenting jag håller till punkt och pricka, jag lyssnar på kroppen och ger den energi när den ber om det.
 
Så en dag kan se ut såhär (beroende på hur jag jobbar också):
-Frukost (i 65% av fallen någon typ av gröt pimpad på något sätt och knäckebröd med leverpastej och skinka).
-Mellanmål (vissa gånger hinns inte denna med som typ helger utan blir en lunch direkt).
-Lunch.
-Mellanmål (Detta mellanmål är för det mesta efter träning).
-Middag.
-Kvällsmat (Väldigt olika vad det blir, beror på vad jag är sugen på eller vad kroppen behöver).
 
Mer ingående så tipsar jag er att följa mig på Instagram där jag lägger upp en del matbilder, Laurais88 heter jag där.
 
Som jag tidigare skrev, kosten är individuell. Just jag klarar inte gluten- och mejeriprodukter. Det är inget jag väljer för att ha som "bantning", utan jag blir riktigt sjuk. Hade jag fått välja hade jag inte ätit gluten- och mejerifritt. Ni ska veta hur sjuuukt mycket jag saknar kvarg.
 
För att få mer specifik hjälp på vad som passar var och en så tycker jag att man kan ta hjälp av någon kunnig. Jag kommer börja ta emot kunder efter 20 oktober så då är ni mer än välkomna att anlita mig. Min vision är att alla KAN och SKA äta riktig mat och få bli mätta och nöjda.
 

 
Jag älskar mat och vill hjälpa andra att njuta av sin viktnedgång med god och hälsosam mat.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Fuck ALS

KATEGORI: Familjelivet | 2014-09-18 / 07:52:00
 
I måndags fick jag hem detta armband. Just ALS har ju dykt upp en del i media på sista tiden, tycker att det annars varit väldigt lite om just den hemska skitsjukdom. Just nu har det spridits en "utmaning" på internet där man ska hälla isvatten över sig, ALS Ice bucket challenge. På detta sätt hoppas man på en ökad medvetenhet och uppmärksamhet som leder till ett bättre ekonomiskt stöd för forskningen och även behandling, vård och stöd till ALS-patienter och deras anhöriga.
Det är en hemsk sjukdom som kan drabba vem som helst, jag hoppas att fler vill skänka pengar till ALS-forskningen!

För mig står denna sjukdom nära hjärtat, om man nu kan uttrycka sig så för något så vidrigt. Jag har aldrig fått ha en frisk pappa. Tänk er. Jag kommer aldrig ihåg min pappa som frisk, ändå har han funnits där som den bästa pappan någonsin. Men redan i början av 90-talet började min pappa få lite konstiga besvär, och några år senare kom domen, ALS. Sjukdomen brukar gå ganska fort, på bara några år. Och tack och lov för det kan jag många gånger känna. Men min pappa, envisa finne. Han höll ut länge. 2008, fem dagar efter att jag födde mitt första barn så fick han äntligen ro. Så länge som han led och kämpade. Älskade underbara pappa. Man tror inte att det ska vara sant. Min pappa hade ett orättvist liv. Bara för att kommunen är så jävla snåla med sina pengar och vägrar se till folks bästa så fick han bo på ett ÅLDERDOMSHEM. Innan min pappa ens var 50 fick han flytta in där. Tänk dig att fira sin 50-års dag på ett ålderdomshem. Ett "hem" där nästa personen efter dig är 90 år. Vart är livsvärdet i det? Han hatade att bo där, men det var det kommunen hade.
 
Något som skrämmer mig lite är att för X antal år sedan så fick även min farbror samma skit. Han lever än idag. Varje år får ungefär 200 personer diagnosen ALS i Sverige, vem som helst kan drabbas. Sjukdomen är vanligast hos män och oftast debuterar ALS mellan 40 och 70 års ålder. I ungefär 10 % av fallen så beror ALS på en ärftlig dominant gen. Jag kan känna mig skrämd av tanken, men det är ingenting jag egentligen oroar mig för. Men jag hoppas att mina barn får ha kvar båda sina föräldrar länge. Även detta ser jag som en sporr till att förändra mitt liv, ändra det till mer hälsosamt och få en starkare kropp. Jag ska finnas här, stark för mina barn.

Armbanden går att beställa här

Dagar att bara vara

KATEGORI: Träning | 2014-09-17 / 15:51:21
Idag är min enda lediga dag under hela veckan. I helgen jobbar jag dessutom heldagar, 7-20.45 hela helgen. Man vet att man har att göra i allafall.
 
Som småbarnsmamma så blir det inte mycket till sovmorgon fast man är ledig. Har ju ett barn som började skolan nu till hösten, och skolan börjar ju klockan 8 varje morgon. På något sätt var det enklare när båda barnen gick i förskolan. Det var lite mer att man kunde komma när man vaknat.
 
När barnen var lämnade så begav sig denna mamma till gymmet. Väl på plats fick det bli 30 minuter uppvärmning på crosstrainern innan jag körde igenom ett av mina pass. Eftersom jag springer varannan dag så går jag ju på gymmet varannan dag. Har länge kört uppdelade pass med tre muskelgrupper per dag, men sen så har jar börjat känna att om jag gymmar tre gånger i veckan med tre olika pass där de olika passen är uppdelade på olika muskelgrupper så kan det ju gå en hel vecka emellan att en viss muskelgrupp tränas. Hajjar ni? Så nu har jag i nån vecka kört tre olika helkroppspass istället. Då får ju alla muskelgrupper tränas tre gånger i veckan. Borde väl vara bättre? Och fy f*n vad mycket mer det tar med helkroppspass. Äntligen pass där man känner att det verkligen tar igen! Hade nog kört samma program lite för länge. Det är grymt skönt att känna när man utvecklas inom träningen, och känslan av att känna att man är bra på det man gör. Hade förut aldrig kunnat tro att jag själv skulle sitta och sätta ihop träningspass.
 
Efter träningen tog jag med mig maken min och åkte iväg och åt en underbar lunch. Mums!

Frukost

KATEGORI: Frukost | 2014-09-17 / 07:10:08
 
Hembakat nötbröd med löskokt ägg.

Intervaller

KATEGORI: Löpträning | 2014-09-16 / 18:29:10
För mig är löpningen viktig. I början, innan jag kom in i det ordentligt hade jag väldiga problem. Förra hösten försökte jag, benhinneinflammation efter benhinneinflammation samtidigt som lungorna kändes som att de skulle sprängas. Jag hade en dröm om att bli långdistanslöpare, tyvärr kändes detta omöjligt. I våras försökta jag igen, samma problem. Men skam den som ger sig kände jag. Jag är sån, om någon säger att något inte går så ger jag mig F*N PÅ ATT DET SKA GÅ. Och här sitter jag idag, sprungit tre lopp i år. Tre lopp som jag varit nöjd med. Jag är på god väg enligt mig själv för att nå min dröm. Nu springer jag tre gånger i veckan, det var inte länge sen som jag skrev om min löpning så det kan ni läsa om här.
 
Vad blev min räddning då? Jo, varje gång jag springer så måste jag tejpa benen och ha långa kompressionsstrumpor. Även valet av byxor är viktigt, de ska vara långa och gärna lite åtsittande kring vaderna. Det var varmt i somras kan jag lova, speciellt när det var över 32 grader.. Men vet ni? För mig ÄR det värt det. All tejpning och bråk och stön med kompressionsstrumpor. Det är värt det, för då kan jag nå min stora dröm.
 
Idag stod det intervaller på schemat. Ett av mina riktiga mördarpass. Jag kör lite uppvärmning och sedan kör jag med intervaller innan jag avslutar med nedvarvning. Hela detta tar 64 minuter. Som sagt, ett mördarpass. När jag började kände jag mig sjukt tung i benen, säkert lite smått träningsvärk efter gårdagens pass på gymmet. Men jag har lärt mig en sak, och det är att ALDRIG avbryta ett löppass. De första 20-25 minutrarna är alltid värst, sen rullar det bara på. Och det är ju aldrig så att man ångrar ett pass efteråt..?
 
Anmäld till Tjejmilen 2015 och med den tröjan.
 
 

Chiapudding

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-16 / 06:00:00
Jag älskar frukost. Försöker variera med olika goda hälsosamma alternativ för att variera mig. Idag fick det bli chiapudding till frukost. Chiafrön har blivit en ny favorit hos mig då dessa är fullproppade med massa nyttigheter. Du får i dig massa bra fetter och två teskedar innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. De innehåller även 21 gram protein per 100 gram och även 18 av de 20 olika aminosyrorna. Och eftersom de även innehåller så mycket magnesium, kalium och zink så är dom guldvärda för oss långdistanslöpare (eller blivande iaf..).
 
 
I denna har jag:
2 msk chiafrön
1,5 dl osötad mandelmjölk
1 mosad mogen banan
1,5 msk kakao
0,5 tsk honung
 
Blandar ihop allting i en skål och låter stå i kylskåpet över natten. På morgonen är det bara att ta fram den och eventuellt toppa med lite bär.
 
Mums!
 
 

Nötbröd del 2

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-15 / 19:36:00

Idag har det varit en ganska typisk gör-så-mycket-jag-bara-kan-dag. Började med att jobba dagpass, från jobbet i vanlig ordning direkt till gymmet. Körde igenom ett av mina nya program, förra veckan fick jag en förjävlig träningsvärk som höll i sig länge. Får se hur det går imorgon, haha. Efter gymmet åkte jag raka vägen till affären för att storhandla innan jag landade hemma för att laga middag till familjen. Och så till det typiska, varför inte passa på att baka när man ändå är igång..?

 

Fick för mig att slänga ihop till att baka bröd. Tycker inte det finns så många nyttiga och goda glutenfria mjuka bröd så då får man baka själv (och så blir det ju alltid godast också..).

 

Jag utgick från när jag bakade denna men hade inte riktigt allting hemma så fick modifiera den lite. Och eftersom jag inte hade allting hemma så tog jag i lite andra nötter och frön (bla. Chiafrön). Det är ett tungt bröd, som ni ser så innehåller den 800 gram olika nötter och frön. Hoppas att denna blir lika god som den förra! Vet nog vad jag äter till kvällsmat idag.

 

 
 

Chokladbollssmet

KATEGORI: Frukost | 2014-09-15 / 07:49:00
Vissa gånger smyger sig suget på, då är det guldvärt att ha nyttiga recept att förlita sig på. Något som jag älskar, och något som man kan äta både till frukost och "kvällsgott". Många tycker jag är tokig, men det här är alltså bland det godaste jag vet.
 
1 dl havregryn
2 dl osötad mandelmjölk
1,5 msk kakao
1,5 msk sötningsströ
En skvätt kaffe
 
Blandar allting i en shaker (går självklart att blanda i en skål men tycker att man får till blandningen perfekt) sedan häller jag in det i en skål och kör in i mikron (min mikro har nog sett sina bästa dar) och kör först i tre minuter, tar ut (nu kan man även slänga på lite frysta hallon) och rör om och så in i mikron i 30 sekunder till. Man behöver kanske inte köra lika länge som jag gör, allting beror ju på mikro. Sedan rör jag om och låter det bli till ätbar temperatur.
 
 
Jag tycker att det smakar som varm choklasbollssmet. Och därför fick jag för mig att det måste ju bli som chokladbollssmet om man tillagar och låter den stå i kylskåpet och bli kall. Det blev inte så. Det blev väldigt gummiaktigt.

Löpning

KATEGORI: Göteborgsvarvet 2015 | 2014-09-14 / 19:14:00

Som jag tidigare nämnt så har löpningen blivit min stora passion i livet. Bara känslan av att faktiskt kunna springa är helt magisk. Man glömmer inte de första loppen man sprungit, när man äntligen lyckades ta milen och den gången som man kände att man skulle kunna fortsätta springa i en all evighet. Att vara i känslan ”att kunna springa i all evighet” är fantastisk, och jag har fått ta mig till den bubblan. Tänk, jag. Jag som vägt 150 kilo..

Löpning är en livsstil. Och vi alla har olika mål och krav på oss själva. Men när man hittat rätt, då har man hittat hem. Mitt mål är att bli långdistanslöpare, och då måste jag träna smart inför det.

Jag springer tre gånger i veckan och hur mycket jag än älskar de längsta passen så kan jag inte köra tre 15 kilometers pass i veckan. Jag är ”bara i uppbyggnadsfasen” så det skulle vara onödigt slitsamt för kroppen.

Jag kör ett kortare (ca 40 minuter) för att nöta tid, ett intervallpass som blir cirka 64 minuter och ett långdistans pass. Nu är jag uppe på 85 minuter, ökar med fem minuter varannan vecka. Målet är att komma upp i 2,1 mil. Jag tror mycket väl att jag skulle kunna springa 2,1 mil nu, men jag har ingen brådska så då ser jag hellre till att skynda långsamt.

Och varför just 2,1 mil? Jo, innan jag ens hade fått upp ögonen helt för löpning så anmälde jag mig till Göteborgsvarvet 2015 som är en halvmara, alltså 2,1 mil. Jag vill vara i bra form och kunna bli stolt över tiden jag springer den på.

Och om allting går enligt mina planer så blir det Stockholm maraton 2016, senast 2017..

 

 

Inte bara vågen som räknas..

KATEGORI: Viktminskning | 2014-09-14 / 09:20:00
Sen 1 januari så har jag tappat lite över 30 kilo. Men det är inte bara på vågen som det märks.
 
 

Tjejmilen 2014

KATEGORI: Lopp | 2014-09-13 / 22:33:00
Förra lördagen, 6 september var det dags för Tjejmilen. Jag hade sen innan tänkt att jag skulle slå min tid från Midnattsloppet. Min kompis som jag skulle åka in med och göra det här med blev skadad och fick skippa det hela. Självklart en besvikelse men jag bestämde mig för att göra detta ändå. Ju närmare dagen kom desto mer opepp blev jag. Jag kände inte alls samma glädje som inför Midnattsloppet, fast hela allting runt Midnattsloppet var ju så sjukt bra så lika bra kunde det ju inte bli.
 
 
Och jag tackar mig själv för att jag höll mig till min envisa sida och åkte in tidigt på lördagmorgonen ensam för att hämta ut nummerlappen och för att springa loppet. Kroppen kändes tung. Benen var som bly och resten av kroppen kändes som bomull.
 
Det var en ganska lång väntan, men ändå så gick tiden snabbt. Kändes skönt när det äntligen var min tur att springa. Jag kände bara, att så länge jag utför hela loppet så ska jag vara nöjd med tanke på hur otaggad jag var.
 
Och i mål kom jag, och slog dessutom min tid från Midnattsloppet vilket kändes magiskt! Ni förstår känslan
efteråt va?
 
Då fick jag ännu en uppenbarelse. Det ÄR löpningen som är JAG. Glädjen som den ger mig är obeskrivlig. Jag kom in på 1,02,22.
Passade på att anmäla mig till nästa års Tjejmilen också. Det gör mig taggad att ha mål, underbart att ha något att kämpa för! Till nästa år har jag anmält mig till den lägsta gruppen som jag får springa i. Tyckte det var alldeles för trångt och bökigt att springa sitt bästa med folk som promenerade i vägen.
 
 
 

Min resa räknas

KATEGORI: Hälsa | 2014-09-13 / 18:43:20

Det är alldeles för ofta som min träning blir ifrågasatt. För mig känns det hemskt, träningen har räddat mig. Den har gjort mig till en bättre människa och den har gjort mig till en bättre mamma som kommer att hålla länge för mina barn.

Den sjuka 150 kilos klumpen som jag var, det var ingen mamma. Nu när jag halverat min kroppsvikt och är rörlig så kan jag leka med mina barn på ett helt annat sätt. Jag kan springa, busa och klättra. Jag har energi och vågar drömma om en framtid. En frisk framtid.

”När ska du sluta träna så mycket?” Jag tränar inte mycket, jag tränar tillräckligt mycket för vad som passar mig. Jag har hittat mitt flow, det som funkar för mig. Jag springer tre gånger i veckan, tre olika distanser och tre helt olika pass. Och så går jag på gymmet tre gånger i veckan, det blir oftast varannan dag. Ser till att inte springa två dagar på raken.

På gymmet kör jag tre olika helkroppspass som jag satt ihop, satt ihop olika program för de muskler som är viktiga vid löpning. Och ja helkroppspass så självklart kör jag igenom hela kroppen. Haha.

Och vissa dagar vill jag något extra, som idag. Körde först mitt helkroppspass innan jag avslutade med ett pass cykling. Träningen gör mig pigg och glad. Jag känner mig stark och älskar att förvåna mig själv.

”Ska du sluta träna så mycket när du nått din målvikt?”
1) Jag har ingen målvikt.
2) Min träning handlar inte längre om viktnedgång, den handlar om att bygga upp en stark och uthållig kropp.

 

 


Midnattsloppet 2014

KATEGORI: Lopp | 2014-09-12 / 10:12:00
16 augusti sprang jag Midnattsloppet med min älskade Madde. Jag såg verkligen framemot det och vi hade bokat hotellövernattning och ja. Det var sista lördagen på semestern. Jag var sjukt nervös! Av någon anledning hade jag fått för mig att jag inte skulle klara/passera de olika distanserna på tiderna som var satta och bli diskad. Helt onödigt tänkt av mig, men nervös som fan!
 
Det var så härligt att få träffa Madde också, det var ju inte igår liksom! Vi var båda nervösa, helt säkra på att bli diskade. Vi hade gott om tid på hotellet att umgås och bli ännu mera nervösa! Haha. Vi drack Celsius och käkade bananer. Inget man hade kunnat tro om oss när vi hängde för många år sedan. Jag 70 kilo lättare och Madde 30(?) kilo lättare. Hade något sagt åt oss då att vi skulle sitta här, fem år senare för att tagga inför ett lopp på en mil hade vi skrattat ihjäl oss och fortsatt med chipspåsen med dipp. För att sedan ta oss vidare till Wayne´s och bli illamående av deras wraps och till efterrätt en morotskaka och en stor latte. Nu satt vi här, men nötter, bananer, Celsius och helt vanligt kaffe. Och klädde på oss träningskläder. Sjukt. Men så underbart! Det är en fantastisk känsla när man har en nära vän som går igenom samma resa som man själv gjort.
 
 
Men i mål kom vi båda två, helt utan att bli diskade! Jag kom in på 1,03,53. Det är fan inte lätt att försöka slå ett personbästa när man springer lopp!
 
 
 
 
 

Frukost 12 september

KATEGORI: Celiaki | 2014-09-12 / 06:11:26
Frukost är en av mina absoluta favoritmåltider. Ny dag med nya möjligheter, härligt att starta dagen med en nyttig och fräsch frukost. Jag älskar gröt, alltså verkligen ÄLSKAR! Speciellt havregrynsgröt, det går att variera i det oändliga.
 
Vilken är din favoritmåltid?

De senaste tre månaderna

KATEGORI: Hälsa | 2014-09-11 / 19:04:52
Kollar tillbaka i arkivet och inser att det gått tre månader sedan jag var någorlunda aktiv här. Men det är så det kan bli. Jag är ju en person med hundra bollar i luften och nu valde jag att lägga bloggandet åt sidan en stund. Ni som läst vet ju att jag pluggar till Livsstilsrådgivare också, förutom att jag jobbar heltid och tränar. Men nu börjar slutet på utbildningen närma sig, jag har datum för sluttenten. Datumet ligger en bit in i framtiden så är på slutspurten med tentaplugg.
 
Och ja, tre månader. 1/4 dels år. Vad har hänt? Massor.
 
-Jag har slutat med kostupplägget som jag följde. Jag var supernöjd, gick ner massor i vikt men kände till slut att jag måste lära mig. Är jag utbildad kostrådgivare så kan jag inte hjälpa andra om jag inte är bekväm med kosten själv. Och nu trivs jag som fisken i vattnet.
 
-Jag har äntligen, äntligen fått en sjua som första siffra på vågen. Detta är något som känts helt overkligt för mig.
 
-Jag har sprungit Midnattsloppet, det var en underbar kväll med underbart sällskap som jag kommer leva länge på.
 
-Jag har sprungit Tjejmilen, trots världens opepp så gjorde jag det. Dessutom slog jag min tid från Midnattsloppet. Helt oväntat!
 
-Löpningen är min stora passion. Jag springer tre gånger i veckan och tränar styrka på gymmet tre gånger. Jag har bra träningsupplägg som jag trivs med och som jag själv utformat. Nu ligger träningen på löpningen mot halvmaran, Göteborgsvarvet som är i maj. Nu har jag personbästa på milen på 55,15. Och det försöker jag självklart slå!
 
Jag kommer skriva lite om de olika händelserna i separata inlägg så att det inte blir för långa.
 
Och du, kul att du hittat hit igen!
 
 

Renée Voltaire

KATEGORI: Kost | 2014-09-11 / 18:15:18
Hej hej hemskt mycket hej.
 
Det har verkligen varit torka på denna front. Fick en fråga här om dagen om varför jag inte driver en blogg,  och ja. Jag har ju denna, kanske kan försöka liva upp den igen. 
 
Mycket har hänt sen sist, mer om det i ett annat inlägg. Jag har vuxit som människa och "kommit till rätta" med allt.
 
Idag hämtade jag ut ett paket som får dreglet att börja rinna.
 
 

STARTSIDA