Utbildning för sverigefinskt vårdpersonal

KATEGORI: Vardag | 2015-09-14 / 23:24:04
Vad många av er kanske inte ens vet så är jag ju finsk. Pratar flytande finska och har verkligen ett blåvitt hjärta. I våras fick jag ett mail om jag var intresserad av att gå på en kurs i vårdfinska som kommunen skulle betala (jobbar inom vården inom kommunen). Självklart tackar man ja!
 
Nu har jag betat av första kursdagen som äger rum på Finlandsinstitutet på Östermalm. I det hela ingår även övernattning på Crystal hotel Plaza på Birger Jarlsgatan. Som sagt, inget man tackar nej till! 
 
Haft en superrolig dag och fått använda lite extra hjärnceller 😃 Spännande att gå en sån här kurs och se hur det är att använda finska så mycket. 
 
Avrundade dagen med middag ute på stan med några andra kursdeltagare innan vi hamnade på Oleary's (självklart hamnade vi mitt i en fotbollsmatch). 
 
Nu väntar en natts sömn innan hotellfrukost och ännu en spännande dag innan jag får bege mig hem igen.
 
 

Het morots- och kycklingsoppa

KATEGORI: Paleo | 2015-09-13 / 16:53:00
Förra helgen började jag känna av något konstigt i halsen. För varje dag som gick blev det bara värre. I onsdags var det ett faktum. FÖRKYLNING. Sedan dess har jag varit väldigt utslagen och mesig. I fredags fick jag kämpa mig igenom för att få min kycklingsoppa som jag suktade över. Och måste säga att jag överträffade mig själv! 
 
Kan ge receptet på ett ungefär:
-Ca 7-8 morötter
-En halv gul lök
-2 vitlöksklyftor 
-Ca 2 msk riven ingefära 
-1 hel chili med kärnorna
-Ca 6 dl kokosmjölk 
-3 kycklingfiléer
-Cayennepeppar 
-Svartpeppar 
-Curry
-Salt
 
Började med att skala och skära morötterna i mindre bitar. Skar löken, vitlöken, ingefäran och chilin. La allting i en kastrull och hade vatten så att det täckte och kokade allting tills morötterna var mjuka. Sedan mixade jag allting med en stavimixer till en slät röra. Hällde sedan på kokosmjölken och hade i kycklingen som jag skurit i små bitar och kryddor efter tycke och smak. Så fick det stå och puttra ett bra tag så kycklingen var klar och allting hade fått gotta ihop sig ordentligt. Kryddor väljer man ju själv. Med denna förkylning så passade jag på att krydda mycket och starkt!
 
Hoppas jag inte missat något i receptet, är fortfarande lite förkylningslullig.

Broccolisoppa med bacon

KATEGORI: Paleo | 2015-09-12 / 19:56:00
Jag har ju lyckats dra ner sonen och maken i denna förkylning också.. Sonen min önskade sig broccolisoppa, inte så att man kan säga nej va? Fick bli en broccolisoppa med bacon på Paleovis.
 
Antagligen inte den mest attraktiva bilden.
 
Men receptet på ett ungefär:
-Ca 2-2,5 hela broccolibuketter
-En halv gul lök
-Tre vitlöksklyftor 
-Ett paket bacon
-En burk (400 ml) kokosmjölk 
-Kryddor efter smak. Jag hade salt, peppar, cayennepeppar och chilipulver.
 
Först skar jag broccolin i mindre bitar, hackade löken och vitlöken. Sedan kokade jag det tills broccolin var mjuk (låt den dock inte bli FÖR mjuk). Sedan hällde jag över broccolivattnet i en annan skål innan jag använde stavmixern och mixade helt. Hällde sedan på kokosmjölken och kryddorna och lät det puttra ihop.
Knaperstekte baconet och la det sedan på en bit hushållspapper för att bli av med överflödsfettet. Sedan la jag ner bitarna i soppan och lät det puttra ett tag till.
Tycker man att soppan är för tjock kan man hälla i lite av vattnet som man kokade broccolin i.

När man blivit frälst

KATEGORI: Kost | 2015-09-12 / 09:25:00
Nu har jag kört Paleo ett litet tag, och vet ni? Jag är totalt frälst! Jag körde ju Paleo en sväng förut men blev aldrig lika frälst då. Men nu! Jag känner av sådana fantastiska under (förutom den här hemska förkylningen som lamslagit mig) på så kort tid! Min kropp älskar det! Och alla dagar förutom i måndags har jag vaknat glad och positiv, haft så mycket energi och kännt att jag bara strålat. Och för någon som åkt på en kraftig depression och helst velat gråta bort dagarna så är det fantastiska underverk!
 
Och nog för att verka som dubbelmoral nu. Men innan jag började med Paleo var jag lite av en kvargfantast. Så när gubben min kom hem med lite nyheter igår så känner jag mig alldeles för nyfiken för att låta bli att smaka. Fast samtidigt så känner jag en längtan tills dom är slut så jag kan koncentrera mig på 100% paleo igen. Haha. Kan väl leva på kvarg och soppa nu under förkylningen med tanke på halsen och få slut på kvargen.
 
 

Kycklingröra med smak av dijonsenap

KATEGORI: Celiaki | 2015-09-07 / 20:16:00
Måste bara tipsa om denna supergoda kycklingröra som jag ätit till lunch både igår och idag! Sjukt gott!
 
 
För två portioner hade jag:
 
- Ca 250 gram kyckling (blev rester från den hela kycklingen som jag hade i ugnen i lördags)
- Ett paket bacon 
- En avokado 
- 2 msk honung 
- 1 msk dijonsenap
-Cayennepeppar
-Svartpeppar
 
Först stekte jag baconet och lät det ligga på hushållspapper ett tag för att bli av med lite fett. Sedan blandade jag avokadon som jag skurit i bitar med honung, dijonsenap och kryddorna. La sedan i bacon och kyckling och rörde om ordentligt. 
 
Jag åt detta med en fräsch sallad på babyspenat, tomat, gurka och paprika. 

To believe

KATEGORI: Hälsa | 2015-09-06 / 21:13:43
För ett tag sedan införde jag gluten i min kost igen. Jag hade ju under en lång period uteslutit gluten och inte direkt lidit av det. Jag skötte kosten nu ändå, åt väldigt vanlig mat.
 
Så började det. Depression, ångest, inflammationer i kroppen.. Trött och sliten. 
 
Nu vill jag inte vara den som ska stå med en pekpinne och säga vad som är rätt eller fel. Nej, det här inlägget handlar helt enkelt om vad jag känner är rätt för just mig. För som tur är så är vi ju alla olika.
 
Jag tror inte att allt det här är ett sammanträffande. Jag tror mycket väl att kosten haft en stor orsak till vad som hänt med min kropp, både fysiskt och psykiskt sista tiden. 
 
För när du söker lite på på nätet om antiinflammatorisk mat och vilken mat du ska undvika så är det ganska uppenbart. Jag tror min kropp säger ifrån så. Jag känner inte igen mig själv och min kropp. I hela mitt liv har jag gått och haft ont fram tills nåt år sedan då jag började sköta kost och träning. Det är hemskt att hamna där igen. Jag vill inte ha ont, jag vill kunna träna som jag vill och bli stark.
 
Jag hoppas att jag reagerar tillräckligt fort denna gång. 
 
För när har jag egentligen mått som allra bäst? Jo, när jag uteslutit på gluten- och mejeriprodukter. Och där tänker jag börja igen. Fram tills att min inflammation är helt borta blir det strikt paleo. Om jag sedan känner att jag saknar vissa livsmedel (typ havregryn och kvarg) så kommer jag lägga in det i min kost med vara vaksam på signaler från kroppen.
 
För det är viktigt att komma ihåg, din kropp är det viktigaste du har så behandla den rätt och så som den mår bäst av.
 
 
Jag och mitt Minihjärta på Kolmården i somras. 

Gott till helgen

KATEGORI: Baka | 2015-09-05 / 21:04:56
Igårkväll fick jag för mig att baka lite. Fick bli sötpotatischips, paleofrallor och äggmuffins med äpple, kanel och sötmandel. 
 
Perfekt att ha lite go' snacks såhär till helgen. 

Huvudet upp, fötterna ner

KATEGORI: Skador | 2015-09-04 / 20:33:48
För att göra en lång historia kort. Mycket har hänt. All denna stress och ångest som omgav mig gav tyvärr med sig en väldans muskelstelhet i nacke och skulderblad. Så där stod jag och fick inse att muskelinflammationen var ett faktum. Självklart känns det rent ut sagt skit när man ligger så bra till träningsmässigt. Självklart har jag och PTn lyssnat på kroppen och gått efter den. Alldeles för lite träning för min smak på sista tiden dock.
 
Det har varit besök hos både kiropraktorn och sjukgymnasten. Nu ligger fokus på rörlighetsträning och träna de delar av kroppen med övningar där jag inte kopplar in bröstryggen så mycket. Ja, hur kul låter det? Men men, blicka framåt och fokusera. What doesn't kill you, makes you stronger.
 
När den här skiten är över och jag slipper ha ont så ska fokuseringen börja ordentligt! Det är så självklart att det här beror på spänningar.
Jag är totalt låst i bröstryggen så den ska mjukas upp. Samtidigt så verkligen måste jag fokusera på att verkligen på riktigt lägga in ett rent pass rörlighet i veckan och självklart vara noga med det annars också.
 
Och andas. Jag måste lära mig att andas.
 
Tyvärr så vet jag att jag gett mig samma löfte så många gånger förr. Varför är det så svårt att hålla?!?

STARTSIDA